Home » Blog » Een gezonde spijsvertering » Een goede spijsvertering, een goede gezondheid

Een goede spijsvertering, een goede gezondheid

door | 8 nov, 2019 | Een gezonde spijsvertering

Volgens Ayurveda begint een goede gezondheid met een goede spijsvertering. Om de vruchten te plukken van gezonde voeding, is het noodzakelijk om voeding goed te verteren en op te nemen.

Diep van binnen brandt er een vuur, agni, dat de metabolische afbraak en opname van voeding stimuleert. De kracht van dit vuur is belangrijk voor hoe we ons eten verteren en opnemen. Of het vuurtje van binnen goed brandt, is van allerlei factoren afhankelijk zoals bijvoorbeeld je constitutie, je mentale staat, het seizoen, de manier waarop je eet en natuurlijk wat je eet.

Wanneer je niet de juiste voeding voor jouw constitutie eet, verzwakt het spijsverteringsvuur. Dingen die agni (vuur) verstoren zijn: te veel eten, te veel water drinken bij de maaltijd, onregelmatige levensstijl zoals te laat naar bed gaan of eten op onregelmatige tijden. Eten als je geen honger hebt of juist het negeren van een hongergevoel verstoort de spijsvertering.

Als je je eten niet goed verteert, ontstaat er ama. Dit kan je ook wel vertalen als onverteerde voedselresten of gifstoffen die het lichaam vervuilen en de kanalen blokkeren. Ama is een broedplaats voor ziekten. Ama zorgt ervoor dat je geen energie hebt, je zwaarte voelt in je lichaam en je hoofd. Of je zwak voelt zonder een aanwijsbare reden. Je lichaam werkt harder en langer om te verteren en dat vreet energie. Dit kan leiden tot de volgende klachten: maagzuur, een opgeblazen gevoel, constipatie of je voelt je moe en zwaar na de maaltijd. En doe je hier niks aan, dan kan dit uiteindelijk ergere klachten veroorzaken.

Een ayurvedische behandeling is er altijd in eerste instantie op gericht agni te versterken en ama te verwijderen. Dit gaat hand in hand. Een van de manieren om dit te doen is door te reinigen en dit te ondersteunen met kruiden die agni sterker maken. Om ama te verteren en agni sterker te maken is het volgens Ayurveda is het beter om een korte tijd te vasten en dit regelmatig te doen. Regelmatig betekent bijvoorbeeld dat je bij de wisseling van de seizoenen een korte reiniging doet. Of je kiest 1 dag in de week en eet je alleen soep of kitchari. Het is beter om niet langer dan een dag te vasten. Dit brengt het lichaam uit balans en ondermijnt het spijsverteringsvuur. Na het reinigen is het belangrijk om de juiste voeding te eten voor jouw constitutie.

Heb je het gevoel dat jouw spijsvertering niet helemaal lekker of denk je dat je ama hebt in je lichaam, dan is een ayurvedisch consult misschien wel wat voor jou. Ayurveda gaat ervan uit dat ieder persoon uniek is, met haar eigen unieke constitutie en specifieke metabolisme (agni). Er is geen ‘one size fit all’ medicijn , dieet, behandeling of reinigingsmethode. Een consult kan jou inzichten bieden en handvaten geven om je spijsvertering te verbeteren en je energieker, fijner en lichter te voelen.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin